Харчування і деменція: погляд науки на роль дієти у когнітивних порушеннях

Харчування і деменція: погляд науки на роль дієти у когнітивних порушеннях Відповідно до результатів дослідження, опублікованого у виданні Neurology 18 вересня 2024 року, люди, харчування яких більше нагадує дієту MIND, мають менші ризики когнітивних порушень. Дієта MIND – це поєднання середземноморської дієти та дієти DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – дієтичний підхід до лікування […]

Continue Reading

Деменція: чи готові ми до нової пандемії?

Деменція: чи готові ми до нової пандемії? Автори:  Професор кафедри неврології № 1 Національного університету охорони здоров’я України ім. П. Л. Шупика (м. Київ), доктор медичних наук Тетяна Миколаївна Слободін 8-10 квітня в режимі онлайн відбулася V Науково-практична конференція з міжнародною участю «Досягнення в неврології», яка надала неврологам, нейрохірургам і лікарям суміжних спеціальностей можливість ознайомитися з новітніми досягненнями в галузі, поставити запитання спікерам й обмінятися досвідом. Значна […]

Continue Reading

Статистичні дані про деменцію в Україні

СТАТИСТИЧНІ ДАНІ ПРО ДЕМЕНЦІЮ В УКРАЇНІ Дані офіційної статистики щодо поширеності деменції серед всього населення України засновані на даних електронної системи охорони здоров’я. Станом на 2024 рік, в Україні під наглядом перебували 114000 пацієнтів з діагнозом деменція (в яких згадувалися випадки по кодам F00-F06). Прогнозований рівень недодіагностики деменції в Україні може складати до 94 %. […]

Continue Reading